De zwemvijver

Zwemvijvers: waterpret en natuurlijke schoonheid in één

Graag nemen wij u in gedachten mee naar een prachtige zomerdag. Het kwik stijgt tot ongekende hoogte en door gunstig toeval bent u in de gelegenheid om tot rust te komen in uw achtertuin. Genietend van een goed glas wijn verlangt u naar een frisse duik. Een zwembad biedt uitkomst, maar is niet wat u zoekt. Immers maar een deel van het jaar bruikbaar en ’s winters een minder fraai object om op uit te kijken vanaf de woonkamer of keuken. Daar zou een vijver toch mooier voor zijn, bedenkt u zich. Gelukkig is kiezen is niet per sé noodzakelijk! Heeft u al wel eens over het fenomeen zwemvijvers gehoord of gelezen? Zwemvijvers bieden zwemgemak en natuurlijke schoonheid in één. Maar welke voor- en nadelen zijn er eigenlijk? En wat kost de aanleg en het onderhoud? We vertellen het u graag in deze blog en inspireren u tot slot met verschillende mogelijkheden!

Wat is een zwemvijver?

Een zwemvijver combineert de natuurlijke uitstraling van een vijver met de luxe en het zwemplezier van een zwembad. Flora en fauna hebben er een plek: aan de rand groeien waterplanten met een zuiverende werking en om en na bij de vijver vliegen prachtige libellen. Maar er is ook een zwemgedeelte zonder flora en fauna, dat genoeg ruimte biedt om een frisse duik te nemen. Het is alsof u zwemt in een helder meer in de vrije natuur, maar dan in uw eigen achtertuin!

Wat zijn de voordelen?

Wij vinden het grootste voordeel aan de zwemvijver dat deze jaarrond een functie heeft. De zwemvijver dient in de zomer als natuurlijke zwempoel en vormt in de winter een prettig uitzicht vanuit huis. Een zwemvijver kan in tegenstelling tot een zwembad, net als een normale vijver precies de vorm aannemen die u wenst. Een zwemvijver is dan ook perfect te integreren in de sfeer van uw tuin en kan opgaan in het geheel zonder te veel op te vallen. De vrijheid in vormgeving geeft u ook praktische voordelen. Met kleine kinderen zou u kunnen kiezen voor een ondiep gedeelte. De zwemvijver wordt op biologische wijze gefilterd. Dat maakt het gebruik van chloor en andere chemische middelen overbodig. Een zwemvijver is dus vriendelijk voor mens en natuur. Het water in de zwemvijver voelt dan ook heerlijk “zacht” aan. Bovendien belast u zo minder het milieulaat u zo een kleinere ecologische footprint achter dan wanneer u voor een zwembad zou kiezen. Tot slot komt de zwemvijver er ook in onderhoud gunstig uit. Het onderhoud is door het ontbreken van tegels, verf en ingewikkelde filterinstallaties gemakkelijker, minder tijdrovend en goedkoper dan bij een zwembad.

De voordelen op een rijtje:

  • De perfecte combinatie tussen zwemplezier en natuurschoon
  • Jaarrond functioneel
  • Vormgeving geheel aan te passen op uw smaak en wensen
  • Perfect te integreren in uw tuin
  • Vriendelijk voor mens en natuur door chemievrije en biologische filtering
  • Kleine ecologische footprint in vergelijking met een zwembad
  • Kostengunstig en simpel onderhoud

Zijn er ook nadelen?

We willen de zwemvijver niet over-romantiseren. Zoals ieder product heeft ook de zwemvijver een aantal nadelen. Het water van de zwemvijver is niet bacterievrij zoals in een zwembad. Hierdoor kan algenvorming ontstaan. Wel is de algenvorming met de juiste natuurlijke filter grotendeels tegen te gaan. Een ander nadeel kan zijn dat u uw zwemvijver moet delen met kikkers en waterinsecten. Voor de één het meest ideale beeld van ontspanning, voor de ander wellicht geen prettig idee. Gelukkig vertoeven de waterdieren veelal bij de waterplanten en zullen ze niet zo snel in het zwemgedeelte komen. Een ander nadeel is dat een deel van de zwemvijver moet worden ingericht voor natuurlijke filtering. Bij zwembaden is de filterinstallatie vaak ondergronds verwerkt. De zwemvijver neemt bij een bepaald gewenst zwemoppervlak vaak meer ruimte in dan een zwembad. Echter, juist dat geeft de natuurlijke look en creëert de typische sfeer van de zwemvijver.

De nadelen op een rijtje:

  • Mogelijke algenvorming (alhoewel goed te reduceren)
  • U deelt uw zwemvijver wellicht met kikkers en insecten (creëert anderzijds wel de juiste sfeer)
  • Naast het zwemoppervlak moet ruimte worden gereserveerd voor de natuurlijke filtering

Wat kost een zwemvijver?

Een zwemvijver kan worden gemaakt in alle gewenste alle soorten en maten. Als u er echt in wilt kunnen zwemmen, is minimaal ongeveer 30m2 oppervlakte benodigd. Maar een klein natuurlijk dompelbad past in vrijwel iedere tuin. Maar wat kost zo’n zwemvijver nu eigenlijk? De kosten van een zwemvijver zijn niet per definitie hoger of lager dan die van een zwembad of vijver, maar volledig afhankelijk van uw wensen. De prijs hangt samen met de mate waarin u wilt uitpakken met materiaalgebruik, beplanting, verlichting en andere luxe toevoegingen, maar wordt ook beïnvloed door bijvoorbeeld de mate waarin de locatie makkelijk bereikbaar is. Kortom, een zwemvijver is écht maatwerk. Een richtlijn voor de kosten is dan ook lastig te noemen.

Meer weten?

Van Esch Groep is uw specialist in de aanleg en het onderhoud van een zwemvijver. Wilt u eens vrijblijvend en kosteloos met ons brainstormen over de mogelijkheden? We komen graag eens bij u langs en stellen een vrijblijvende offerte op. Neem dus gerust contact met ons op!